Wintergold

AGROSALES

Středně vysoká a velmi výkonná osinatá odrůda tvrdé pšenice dosahující stabilních výnosů. Registrovaná v roce 2011 v Německu kde se během několika let osvědčila a stala se nejpěstovanější odrůdou pšenice tvrdé. Je charakteristická výbornou suchovzdorností s velmi dobrou kvalitou zrna reprezentovanou vysokým obsahem N-látek, mokrého lepku, žlutých pigmentů a sklovitostí zrna. Odrůda dozrává rovnoměrně. Je středně citlivá na padlí a rzi. Mrazuvzdornost je velmi dobrá, s přihlédnutím na mírné zimy za poslední 3 roky a ovšem také na jarní mrazy které přicházely do poloviny května. Zakládání porostu se doporučuje od začátku do konce září. Na začátku vegetace s vyvíjí rychleji a kvete dříve oproti pšenici seté.

Reference: Úsovsko a.s., Agrosumak a.s., Ing. Pavel Stejskal, Ondřej Bačina Klíčany, Sema Nymburk

Ranost
3/5
Odolnost proti chorobám
2/5
Odolnost proti poléhání
2/5
HTZ (g)48 - 55
Výsevek (MKS/ha)3,5 - 4,5
Mrazuvzdornost
5/5

Sambadur

Probstdorfer Saatzucht, Rakousko

Středně ranná odrůda pšenice tvrdé ozimé, nižšího vzrůstu s osinatým klasem, jehož osiny při zralosti zčernají. Tak jako všechny tvrdé pšenice je náchylná na klasové fuzaria. Ve zkouškách zrno osahovalo v průměru 87,3 % sklovitosti s vyšším výtěžkem krupice. Odrůda je doporučována mlýny na semolinu. Sambadur dosáhl nejvyšších výnosů mezi ozimými formami pšenic tvrdých.

 

Reference: Greenpoint s.r.o., Salix Morava a.s.

Ranost
3/5
Odolnost proti chorobám
3/5
Odolnost proti poléhání
3/5
HTZ (g)44 - 46
Výsevek (MKS/ha)3,7 - 4,2
Mrazuvzdornost
3/5

Diadur

Saatbau, Česká republika

Raná až středně raná, černo-osinatá odrůda pšenice tvrdé, středně vysoké rostliny při vysoké intenzitě dosahují špičkových výnosů. Typické celosklovité zrno a rovnoměrné dozrávání zaručuje kvalitu. Nevhodné do lokalit, kde hrozí holomrazy. Nepoužívejte herbicidy, kde jsou účinnými látkami Sulfonylmočoviny. Odrůda může být náchylnější ke rzi plevové. Termín setí od konce září do konce října.

 

Reference: Salix Morava a.s.

Ranost
5/5
Odolnost proti chorobám
2/5
Odolnost proti poléhání
3/5
HTZ (g)49 - 56
Výsevek (MKS/ha)3,2 - 3,5
Mrazuvzdornost
3/5